2013-03-23

Narsismi




Jylhät piirteet nuo

täydellisyyden luo
miehet lankeavat
eteen viettelijän
mut' ainoastaan voi
hän itseään rakastaa



paljon kultaa
jalokiviä, koruja
aukeita laaksoja
peltoja, kyliä
paljon hän omistaa
mutta itseään vain rakastaa



öisin viettää valvoen
itseään pelistä katsoen
ihaillen kasvoja noita
kauneutta uskomatonta
sokea on hän
kauneudelle elämän



vuodet vierii unelmoiden
kuihtuu ruusu kauneuden
silti voi hän vain tuijottaa
ikuisuutta peilistään



koittaa päivä tuo
jolloin kalma suo
lopun elämän hälle
kauneuteen kirotulle
löytää alamaiset kuningattaren
ylhäält tornistaan
kädessä peili kultainen
poskel kyynel suolainen



paljon hän halusi
onnea janosi
mut' koskaan sitä
hän löytänyt ei
vain itseään
pystyi palvomaan

    Runo on siis omaa tuotosta, enkä voisi paremmin kuvailla narsistia. Itselläni on läheinen suhde narsistiin, ollut koko ikäni. Meinaan minun isäni on narsisti.

    Ensinnäkin lähdetään seikasta. Isälläni oli meille pikkuisille tytöille samanlaisia käskyjä ja oppeja, kuin Hitlerillä kansalleen. Isäni tahtoi kasvattaa meistä täydellisiä tyttöjä. Sellaisia, mitä tapaisi 1600-1800-luvun ihmisistä. Jos ei totellut isän tahtoa, sai rangaistuksen. Joko ei saanut ruokaa tai joutui hakatuksi. Rakkaus ei ollut kasvattamisen perusta, vaan pelko, uhkailu ja väkivalta. Isäni lempi lausunto varmaan olisi "Käsi opettaa, rakkaus mädäntää".
Voisin puhua saamoistani traumoista ja kokemuksistani tunteja, mutta kuitenkaaan en pystyisi tuomaan tarpeeksi hyvin asiaani esille. Loppujen lopuksi, jos haluaa tietää, millaista on elää narsistin kanssa, on se koettava. Sanat kertovat itseasiassa hyvin vähän.

    Isästäni siis tulisi mieleen ensimmäisenä ajattelematon, inhottava ja tunnoton ihminen. Kuitenkin olen löytänyt hänet monesti viinanhuuruisena itkemässä kuviemme edessä ja miettien, miksi olen ainut viidestä lapsesta, joka on yhteyksissä häneen. Isäni ei näe sitä, että hän on sairas, hän ei osaa ymmärtää olevansa narsisti. Tietenkin hän syyttää muita, eikä ajattelekkaan olevansa syy muiden kärsimykseen ja haavoihin. Mutta kuitenkin tiedän sisimmässäni, että hän jollain tapaa katuu tekojaan. Jollain tapaa, hän varmaan haluaisi palata takaisin menneisyyteen ja tehdä asiat toisin. Koska hänellä on se rakastava, inhimillinen puoli, kuten meissä kaikissa. Vaikka se näkyisi vain sekunin ajan silmissä tai hetken ajan äänessä. Tiedän kuitenkin, että hän on pahoillaan, vaikkei koskaan sitä myöntäisikään.

    Mielipiteeni narsisteista on se, että he yrittävät löytää onnea, mutta eivät voi sokeudeltaan sitä löytää. Narsismi on kuin kirous, joka lamauttaa ihmisen. Jokainen siitä kärsivä joutuu pyörittelemään päässää useaan kertaan "Miksi" ja päätyen aina samaan vastaukseen "En tiedä". Kukaan ei tahtoisi joutua narsistin uhriksi, mutta hekin kaipaavat rakkautta. Heidän kanssaan vain täytyy osata pelata, koska heidän ajatusmallinsa on väärin muotoutunut. Mutta loppujen lopuksi kohtaamme totuuden, että he ovat onnea etsiviä, yksinäisiä ja surullisia kulkijoita. Kukapa loppujen lopuksi ei olisi kieroutunut? Itselläni on aspergerin syndrooma, toisella on joku muu poikkeama. Jokainen silti ansaitsee kuuntelijan ja rakastajan.

2 kommenttia:

  1. Munki isä on narsisti, ei enään ole niin läheinen ihminen nii ku ennen..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No... Jokainen viime kädessä tekee omat päätöksensä. Joko pysyy vierellä ja auttaa tai sitten perääntyy.

      Poista